Pincészet
Dacă vă e sete de ceva care să vă meargă la inimă...
Poftiți și îndrăzniți !
https://www.google.ro/maps/@44.962868,26.196806,194m/data=!3m1!1e3
CONTACT:
muzeulcrama@gmail.com
GPS : 44.962860, 26.196626
Tripadvisor/ 1777 Wine Cellar Museum
Flickr/ Muzeul Crama 1777 Valea Calugareasca / https://www.flickr.com/photos/7633334@N08/
http://www.histmuseumph.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=441:crama-1777-valea-clugreasc&catid=37:sectii-muzeale&Itemid=54
http://www.asociatiaturismprahova.ro/pub/fisiere/2014/03/12/Brosura-ro.pdf
Crama din Valea Călugărească, monument de artă medievală ţărănească, realizat de meşteri autohtoni, cioplitori în lemn, s-a păstrat până în anul 1985 în forma ei originală. Vechea cramă a fost amplasată în centrul zonei viticole aferente comunei Valea Călugărească. Aceasta era compusă din două încăperi, prima servind pentru obţinerea mustului, iar cea de-a doua pentru păstrarea vinului. De-a lungul timpului, crama a suferit divesre restaurări, cea mai imporatantă fiind cea iniţiată de profesorul Nicolae Simache în 1960, urmând ca în 1967 să fie declarată muzeu. În perioada 1970-1980 crama se afla într-un stadiu avansat de degradare, iar în 1985 s-a decis demontarea acesteia, din care s-au recuperat parţial câteva bârne de lemn, care au fost păstrate şi conservate în depozitele Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi-a propus reconstrucţia cramei şi transformarea ei în muzeu, pe un alt amplasament. Inaugurarea acestei crame la 18 mai 2013, vine după o muncă asiduă, atât a constructorilor, cât şi a specialiştilor muzeografi şi conservatori-restauratori, care au contribuit la readucerea acestui monument în atenţia publicului vizitator, dornic să afle informaţii despre tradiţia viti-vinicolă din zona Valea Călugărească.
Crama propriu-zisă, care în secolul al XVIII-lea era destinată mustăritului strugurilor, prezintă o serie de unelte şi obiecte necesare într-o cramă, precum unelte pentru viticultură, pentru prelucrarea strugurilor şi vase pentru păstrarea vinului. Se remarcă în mod deosebit câteva piese de sfârşit de secol XIX, respectiv o presă de mari dimensiuni, o pompă de vin fabricată în Germania, un lin cioplit din lemn, precum şi o colecţie de etichete şi sticle pentru vin. Tot în această sală a fost reconstituit un atelier de tâmplărie - dogărie cu banc de lucru şi unelte pentru prelucrărea lemnului. Vinoteca găzduiește o colecție de vinuri din soiuri specifice podgoriilor din vecinătatea cramei.
În beciul cramei – care are destinaţia de sală de degustare a vinului – unde, la început se păstra vinul, acum se află o colecţie de butoaie pentru vin şi rachiu de tescovină, cu capacitate care variază între 300 şi 500 l; un cazan de ţuică pentru procesarea tescovinei fermentate în vederea obţinerii rachiului; o colecţie de ceramică, cu piese din secolele XIX-XX, din diferite regiuni ale României, pentru păstrarea şi consumul vinului şi a rachiului.
Sala de la intrarea în muzeu găzduieşte dosarul cu documentele întocmite pentru crearea primului muzeu de către profesorul Nicolae Simache; macheta cramei, iar pe unul dintre pereţi este expusă harta judeţului Prahova cu Drumul Vinului.
Expoziția de la mansardă, denumită sugestiv “Mlădițele vieții”, prezintă o colecție de costume populare românești din diferite regiuni ale țării, având ca motiv vița de vie. Tot aici este expusă și o icoană pe sticlă, din secolul al XIX-lea, din Făgăraș, care îl prezintă pe Isus cu vița de vie, un covor datat 1896, lăzi de zestre, precum și o colecție de monede descoperite în zonă.
https://www.facebook.com/marius.manea.353/posts/306753133003610