Év Strandétele 2024

-
2024.06.13.

Év Strandétele 2024

Idén tizedszer hirdeti meg a Balatoni KÖR Európa első és máig egyetlen strandétel versenyét, az Év Strandétele versenyt, ami nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált kedvenc tópartunk gastro kínálata.


Az elmúlt években olyan ételek nyertek mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves vagy akár egy koviubi leves.

Az idei fő újdonság az, hogy stranddesszert kategóriában is különdíjat adnának a legjobbnak - akár a szokásos palacsinta, goffri, rétes stb. kínálat kreatív megújításával vagy egy teljesen új stranddesszert kitalálásával.

A versenyben idén is kiemelten értékelik, akár különdíjjal is a jóárasított ételeket, vagyis azt, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett fogást.

Két éve külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, ebben a kategóriában is már erős a balatoni kínálat.

Idén is szeretnének vegetáriánus, illetve vegán különdíjat kiadni, ezért biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, mivel ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.

Év Strandétele 2024 nevezés

2024 Július 10-ig lehet nevezni az info@balatonikor.hu e-mail címen!

Nevezéshez szükséges adatok:
*a nevezett hely elérhetősége: cím, emailcím, kontaktszemély és telefonszáma,
*a nevezett legfeljebb két strandétel neve ételfotóval és rövid leírással: alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van) és annak tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek.

Kritériumok

  • Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
  • egyszerű, de kreatív, nyárias,
  • gyorsan és akár büfékben is elkészíthető (bisztró kategóriában lehet nevezni különlegesebb ételeket is)
  • akár elvitelre is alkalmas,
  • szerepel a vendéglátóhely kínálatában.

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát.

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.

Év Strandétele

Az Év Strandétele verseny

A Balatoni KÖR július 31-én osztja majd ki a díjat, miután július 24-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.

A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon.

A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.

Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, bárki nevezheti kedvencét, ez esetben azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel!

2024-ben díjazott kategóriák

  1. a fődíj, az Év Strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
  2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk)
  3. az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)
  4. az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
  5. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele (ha lesz megfelelő)
  6. az Év balatoni stranddesszertje
Várjuk a nevezéseket!

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Év Strandétele 2024 hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Év Strandétele 2024 hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

8. Debrecziner Gourmet fesztivál (2024)

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben: 2024 június 14. és 16. között az ország legkiválóbb éttermei és séfjei gyűlnek össze a 8. Debrecziner Gourmet-n, hogy megmutassák, hol tart ma a gasztronómia csúcsa Magyarországon.

2024.05.03.

Év Fagylaltja verseny 2024

Az Év Fagylaltja versenyt a tavalyi évhez hasonlóan ismét „fesztivál” jelleggel rendezzük meg egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítik el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.

2024.04.29.

Gourmet fesztivál 2024

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.

2024.05.24. 16:00 - 2024.05.26. 22:00

Török brunch a Dobrumbában

a Dobrumba áprilisban három napra (2024.04.12-14.) elhozza a Boszporuszt a Dob utcába. A törökországi utazásokból és ízemlékekből felépített napindító menüben török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze az elmaradhatatlan török tea és az ayran sem maradhat ki.

2024.04.09.

"narrow"
Gear.svg