Bucatele socăciței

Breakfast & Brunch restaurant Diner
Socăciță - executive chef la nunțile de acasă, de la sat, un adevărat maestru de ceremonii, organizator de evenimente și bucătar, in același timp.
Înaintea apariţiei nunţilor moderne ţinute în restaurant, cu maestru de ceremonii şi designeri de interior, în Ardeal toate responsabilităţile organizării unei nunţi cădeau pe umerii socăciţei, o tradiţie care, din fericire, se mai păstrează şi astăzi. „Socăciţele” sunt femei pricepute la gătitul mâncărurilor tradiţionale. Socăciţa ajutată şi de alte femei pregătea „zama”, friptura de porc şi găină, „găluştile”, colacii şi prăjiturile. Vecinii, prietenii şi rudele veneau la casa mirelui şi a miresei cu cinste, ce consta în: găină, zahăr, ouă, ulei, faină sau bani. Găinile erau tăiate şi „jumulite” de către femeile de ajutor, din care se pregătea „zama dulce”, friptura de găină. Cele mai frumoase două găini, fără să li se taie capul, se împodobeau pentru a fi date la naşi, odată cu strigătul la găină. Bărbaţii pregăteau şi fierbeau ţuica, o puneau în sticle pentru a fi servită de nuntaşi. Pregăteau sala, asigurau mese şi scaune în funcţie de numărul de oameni chemaţi la nuntă. Prepararea bucatelor începea cu 3 4 zile înainte de nuntă, adică miercurea. În trecut, se pregăteau supă de găină (din găinile primite) cu toşmagi (tăieţei făcuţi în casă), aitură(Piftie), găluşte(sarmale), tocană şi colac. Astăzi, meniul s a îmbogăţit, răciturile fiind înlocuite cu un aperitiv diversificat, sarmalele, cu friptura de găină şi de porc cu garnitură de cartofi, iar cozonacul, cu foarte multe feluri de prăjituri. La nunţi carnea de miel se consumă primăvara, după măsura oilor, începând cu sărbătorile Paştilor, gătită cu tocăniţă sau friptură, iar cea de oaie spre sfârşitul verii. Din carnea de oaie se mai gătesc şi ciorbele cu varză crudă. Sarmalele (găluştele), odinioară erau gătite cu păsat de porumb, carne tăiată mărunt şi înfăşurată în varză crudă sau zamă de varză murată punând în oală, între ele, o bucată din capul afumat de porc. În zilele noastre sarmalele sunt gătite şi cu orez. Legumele folosite sunt ca şi astăzi fasole, varză, ceapă, usturoi (ai), roşii (porodici), castraveţi (pepeni), salată verde (şălate). Cel mai important produs foloditde către ţărani este cartoful. Azi, socăcițele sunt chemate tot mai rar la nuntă, firmele de specilitate trecând încet-încet, socăcițele în legendă. Dar tradiția și priceperea lor este dusă mai departe de urmașii lor. Îmi propun să vă redau din farmecul mâncărurilor gătite de socăcițele Țării Făgărașului.

Bucatele socăciței contact

information:

address: Aleea Livezii 4, 505200 Fagaras

parking:

On the street

Bucatele socăciței opening hours

  • Monday always open open
  • Tuesday always open
  • Wednesday always open
  • Thursday always open
  • Friday always open
  • Saturday always open
  • Sunday always open

Bucatele socăciței ratings

Have you been at Bucatele socăciței? Rate it!

Bucatele socăciței information

services:

Home delivery
Event
Child friendly
Takeaway

specialities:

Breakfast
Lunch
Dinner

Bucatele socăciței facebook posts

Nu mai puțin de 14 echipe au concurat pentru câștigarea Trofeului „D’ale porcului”, sâmbătă, 30 noiembrie 2019, în parcarea de la Era Park.

Bucatele socăciței, 2019.12.01.

No, amu c-o vint iarna, mere ca unsă o strachină de curechi cu șoancă afumată ! Așteptându-l pe Ignat !

Bucatele socăciței, 2018.12.16.

Vine amu toamna, vinete copate, ardei copți, roșii coapte, ceapă, sare , foi de dafin, ceaun , jumeri (chiar de rață ) , ridichi, bunătate de la mama de acasă ! Voi când ați fost ultima dată să vă faceți piața de la piață de la Dan Limbasan, de la tanti Maria Ranf și nu de la market ??? Haideți...

Bucatele socăciței, 2018.08.25.

"narrow"

Login to the site


Gear.svg